Blefarospazam

Više od 95% pacijenata sa blefarospazmom je osetilo značajno poboljšanje stanja nakon tretmana botulinum toksinom.

Dr Dragana Petrović-Popović
Beograd

Blefarospazam-Dr-Dragana-Petrovic-Popovic-Beograd

Zaklonite umorne oči i istaknite svoju prirodnu lepotu

Dr Dragana Petrovic Popovic Logo

Šta je Blefarospazam?

Blefarospazam je hronično stanje koje se često progresivno pogoršava. Manifestuje se grčenjem očnih kapaka odnosno kao nekontrolisano treptanje oka.

Šta je Simptomatski blefarospazam?

Simptomatski blefarospazam nastaje usled nadražaja centralnih ili perifernih delova facijalnog nerva i refleksnim putem usled nadražaja oftalmičkog i optičkog nerva. Pored grčevito zatvorenih kapaka, grčem mogu biti zahavaćeni drugi mišići lica inervisani n. facijalisom. Obično se radi o kombinaciji toničkih i kloničnih grčenja. Simptomatski blefarospazam nastaje obično usled intrakranijalnih procesa (postencefalitički parkinsonizam, apscesi, tumori).

Dr Dragana Petrovic Popovic Logo

Proces lečenja

Lečenje podrazumeva farmakoterapiju, botulinum toksin injekcije i hirurško lečenje. Farmakoterapija je generalno manje efikasna od injekcija BOTOX®-a i rezervisana je kao druga linija terapije kod pacijenata koji slabo reaguju na BOTOX®, kao kod spazama srednje i donje trećine lica. Štaviše, prema sugestijama Američke akademije neurologa, botulinski toksin je prva preporuka za lečenje blefarospazma. Takođe, koristi se kod skraćivanja kapaka i mišića koji pokreću oko izazvane bolešću štitne žlezde (distiroidna orbitopatija) ili preteranog suzenja.

Dr Dragana Petrovic Popovic Logo
vestacke-suze

Da li su potrebne veštačke suze?

Poželjno je često ukapavanje veštačkih suza kao i okluzija suznog kanala kako bi se smanjilo odlivanje suza i povećala vlažnost oka. Više od 95% pacijenata sa blefarospazmom je osetilo značajno poboljšanje stanja nakon tretmana botulinum toksinom. 

Kod blefarospazma, injekcija se daje u kružni mišić oko oka, koji je široko postavljen pa nema načina da pritom dođe do greške ili većih neželjenih dejstava.

Dr Dragana Petrovic Popovic Logo

Proces nakon
tretmana

Nakon tretmana pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim aktivnostima. Većina pacijenata zahteva ponavljanje tretmana na 3 meseca, ali značajan broj zahteva ponavljanje tretmana i jednom mesečno tako da se intervali ponavljanja kreću od 1-5 meseci.  

proces-nakon-tretmana

Naš tim čine specijalista oftalmologije  i specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije a po potrebi se uključuje i neurolog.

Dogovorite
pregled

Direktno sa doktorkom

Dr Dragana Petrović-Popović
Dr-Dragana-Petrovic-Popovic-Beograd-Kontakt
Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, subspecijalista onkologije, ekspert u lečenju tumora kože i melanoma.

SMS

Viber