Lipotransfer-Lipofiling

Lipotransfer, fattransfer, lipofiling ili liposukcija sa liposkulpturom su sve nazivi za proceduru kojom se masne naslage uklanjaju sa jednog dela tela gde ih ima u višku i potom se to sopstveno masno tkivo prebacuje u regiju koju želimo da preoblikujemo,podmladimo ili lečimo.

Masno tkivo se najčešće uzima sa stomaka, butina, nadlaktica ili zadnjice i prebacije u one regije koje želimo da rekonstruišemo, prebolikujemo, uvećamo, definišemo ali i podmladimo i poboljšamo kvalitet kože i potkožnog tkiva ili lečimo određeni problem. Sopstveno masno tkivo se najčešće primenjuje za uvećanje i konturisanje grudi sa ili bez silikonske proteze, zadnjice, lica, usana, ali se masno tkivo kao takvo primenjuje i za vrat, šake i celo lice a sve u cilju podmlađivanja tih regije. Masno tkivo se praktično može prebaciti u bilo koju regiju tela i tako može da posluži kao  rešenje za rekonstrukciju bilo urođenih bilo stečenih asimetrija, hipoplazija ili nedostataka.

Masno tkivo se ne koristi samo za nadoknadu volumena tamo gde on nedostaje, uvećanje i oblikovanje grudi, zadnjice, usana, već se koristi i za regeneraciju, reparaciju i izlečenje kao i za podmlađivanje tzv antiaging. Masno tkivo uzeto i obrađeno na određeni način u zavisnosti od indikacija odnosno onoga što želimo da postignemo transferom masti se na određeni način ubrizgava u željene regije i time se postiže njegov maskimalni biološki potencijal.

U samoj masti se osim masnih ćelija nalazi i stromalna vaskularna frakcija (SVF) koja sadrži matične ćelije, i ovo svojstvo je iskorišćeno u regenerativnoj medicini jer matične ćelije produkuju i aktiviraju različite faktore rasta koji pospešuju regeneraciju i preparaciju tkiva. Po potrebi lipotransfer kombinujemo i sa PRP (plazma bogata trombocitima) radi postizanja maksimalnog regenerativnog potencijala. Ovaj potencijal je posebno izražen kod podmlađivanja lica, vrata i šaka ali i bilo kog drugog dela tela kao i u lečenju alopecije i ožiljaka.

Masno tkivo možemo smatrati priodnim filerima ali i najprirodnijim oblikom podmlađivanja i regeneracije tkiva, koji je potpuno bezbedan, bez ikakvih alergijskih reakcija ili reakcija odbacivanja tkiva koje se može javiti kod upotrebe stranog materijala.

U zavisnosti od potrebe pacijenata, odnosno problema koji rešavamo, upotrebljavamo jednu od četiri vrste masnog tkiva:macro, mili, micro ili nano fat. Najkrupnije masne partikule u okviru macrofat-a se primenjuju za korekciju, oblikovanje i uvećanje grudi, zadnjice i bilo kog dela tela gde je potrebna veća nadoknada volumena, milifat-a se primenjuju kod popunjavanja lica, usana, intimne regije i drugih regija tela, microfat predstavlja još sitnije partikule masti koje se primenjuju  u predelu podočnjaka, šaka, čela, oko usana dok se nanofat koji sadrži stromalnu vaskularnu frakciju i matične ćelije koristi za regeneraciju, reparaciju i antiaging sa velikim regenrativnim potencijalom i izvrsnim efektima. Osim za podmlađivanje, nanofat se uspešno primenju je lečenju akni, ožiljaka od akni, postoperativnih ili posttraumatskih ožiljaka, alopecije (ćelavosti), hiperpigmentaicija ( tamnija prebojenost kože), podmlađivanje intimne regije kod žena i muškaraca i uopšteno obnavljanje tkiva.

Pravilan izbor vrste masnog tkiva, obrade i primene može da reši praktično svaki problem na telu. Izvrsno se kombinuje sa PRP (plazma bogata trombocitima) ali i kod uvećanja grudi silikonskim protezama u kombinaciji sa transferom masnog tkiva se dobija odličan prirodni oblik dojke.

Sama procedura lipofilinga je bezbedna i jednostavna, spada u domene ambulantne ili jednodnevne hirurgije, izvodi se u lokalnoj, tumescentnoj anesteziji, i kao takva nije bolna, i ne zahteva oporavak. Ipak, ova procedura se izodi u operacionoj sali i izvodi je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Ako se liposukcija primenjuje u cilju uklanjanja viška masnih naslaga, liposukcirano masno tkivo se može obraditi i upotrebiti na nekom drugom delu tela u zavisnosti od želja i potreba pacijenta.