Hirurgija Šake

Dipitrenova kontraktura ( Contractura Dupuytreni) predstavlja fibrizno zadebljanje površinske dlanske fascije. Pacijenti se hirurgu javljaju najčešće kasno, zbog ograničenih pokreta i predelu prstiju, tačnije nemogućnosti opružanja zahvaćenih prstiju. Ovo oboljenje najčešće počinje prisustvom zadebljalih čvoriča u predelu dlana ili prstiju i postpeno progredira do stvaranja fibroznih traka, sve do ometanja funkcije šake i prstiju u smislu nemogućnosti opružanja pstiju, kada predstvalja smetnju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Zato je bitno javiti se hirurgu na vreme kada je bolest u samom početku. Lečenje je hirurško, najčešće u regionalnoj anesteziji i ova operacija spada u red jednodnevne hirurgije tj pacijent nakon operacije odlazi kući.

Sindrom karpalnog tunela Sindrom karpalnog tunela nastaje zbog kompresije ( pritiska) na medijalni nerv u predelu korena šake. Dolazi do trnjenja, pečenja i bola u predelu prva tri prsta šake koji mogu biti različitog intenziteta, tegobe su posebno intzivne noću. Kako bolest napreduje dolayi i do motornih tj funkcionalnih ispada u smislu nemogućnosti držanja predmeta u ruci, ispadanje predmeta i sl. Lečenje može biti konzervativno i hirurško, a hirurško lečenje se sastoji od presecanja poprečnog karpalnog ligamenta. Ovo je sigruna operacija iz domena jednodnevne hirurgije i najčešće se izvodi u lokalnoj anesteziji, oporavak je brz, lak i potpun.

Sindorm Guyonovog kanala Sindrom Guyonovog kanala predstavlja kompresiju lakatnog živca u predelu korena šake u tzv. Guyonovom kanalu. Dolazi do trnjenja i bola u predelu četvrtog i petkog prsta kao i funkcionalnih smetnji u smislu nesigrunosti pri hvatu ili držanju predmeta. Lečenje je hirurško i sastoji sse od presecanja volarnog karpalnog ligamenta. Operacija spada u jednodnevnu hirurgiju izvodi se u lokalnoj anesteziji, oporavak je lak i potpun.

Škljocavi prst ( Trigger finger) predstavlja stanje kod koga dolazi do preskakanja i zaključavanja zahvaćenog prsta praćeno karakterstičnim zvukom, a prst se može ispraviti samo uz pomoć druge šake uprvo zbog efekta zaključavanja prst u odredjenom položaju. Zapravo predstavlja stenozu ( suženje ) u predelu A1 pulley-a, sa ili bez zapaljenske komponente. Lečenje može biti konzervativno i hirurško. Hirurško lečenje se sastoji od presecanja A1 pulley-a i ova operacija se izvodi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji, spada u domen operacija jednodnevne hirurgije, a oporavak je brz, lak i potpun.

Higromi Higromi ( ganglioni) predstvljaju benigne cistične tvorevine koje se najčešće javljaju i predelu korena šake. Iako benigne prirode, često je potrebno operisati ih, što iz estetskih razloga a ponekad zbog prisustva bola koji nastaje usled kompresivnog efekta koji higrom vrši na nerv. Operacija se izvodi u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji, spada u domen jednodnevne hirurgije, a nakon operacija potrebna je imobilizacija u periodu od 7 dana.

Tumori šake Šaka može biti zahvaćena tumorima kože, mekog tkiva i kostiju. Lečenje ovih tumora zbog visoko razvijene funkcije šake ima svoje specifičnosti i protokole lečenja.