Hirurgija lica

  • Otapostasis ( Klempave uši, prominentne uši)

Otapostasis ( Klempave uši) predstavljaju  čest deformitet ušne školjke,  koji se najčešće javlja obostrano, ali može biti i jednostran.  U operativnom pristupu se koristi jedna ili kombinacija više operativnih tehnika koje imaju za cilj postizanje adekvatne anatomske pozicije ušnih školji i  korekciju oblika ušne školjke kada je to potrebno. Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, a operacija se sastoji od uklanjanja kože iza uha, remodeliranja hrskavice i ušivanja.  Nakon operacije pacijent odmah ide kući, a konci se uklanjaju nakon 7 dana.  Ova bezbedna operacija se preporučuje svima koji nisu zadovoljni izgledom svojih ušnih školjki jer je njen pravi značaj ne samo u postizanju anatomske korekcije ušnih školjki već i u psihološkom smislu, jer se osoba oseća zadovoljnije i ima više samopouzdanja a kod dece se primećuje bolja socijalizacija što omogućava zdrav razvoj. Kod dece se ova operacija izvodi najranije oko 7 godine, pred polazak u školu.

  • Blepharoplastica

Blepharoplastica ( operacija očnih kapaka) Operacija podrazumeva korekciju očnih kapaka, može se raditi operacija gornjih ili donjih očnih kapaka ili i gornjih i donjih očnih kapaka zajedno. Ovom operacijom se uklanja višak kože i masnog tkiva sa gornjh I donjih očnih kapaka. Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, odmah nakon operacije pacijent ide kuću. Ožiljak nakon ove operacije je praktično neprimetan jer se nalazi u predelu prirodne brazde. Ovom operacijom se postiže vraćanje prvobitnog izgleda očnih kapaka kakve je pacijent imao u mladosti, te odmah nakon operacije i oporavka osoba izgleda svežije i odmornije, otvorenog pogleda koji odlikuje mladje osobe.

  • Mini face lifting

Hirurška metoda koja je namenjena podmlađivanju donje trećine lica  i vrata kojom se zatezanjem i podižanjem opuštenih struktura lica postiže prirodan i zategnutiji izgleda lica. Ova operacija se često kombinuje sa operacijom gornjih I donjih očnih kapaka, kao i sa strateški primenjenim  tehnikama antiaginga kao što su Botox i dermalni fileri.

  • Operacija nosa

Nos predstavlja centralni deo lica ali I funkcionalni organ. Operacijom nosa se ne popravlja samo izgled nosa koji doprinosi celokupnoj estetici i lepoti lica već se ovom operacijom rešavaju i zdravstveni problemi vezani za otežano disanje.  Ova operacija predstavlja jednu od najčešćih operacija u plastičnoj, rekonstruktivnoj I estetkoj hirurgiji.

Problemi koji se mogu rešiti operacijom nosa su problemi sa otežanim dianjem na nos ili nemogućnošću disanja na nosa, hrkanje, devijacija, problemi nastali usled povreda ili preloma nosa. U estetskom smislu može se korigovati izražen nosni greben ( grba), dužina nosa ( previše dugačak ili previše kratak nos), širina nosa i  vrh nosa (asimetrija, šiljat vrh, povijen vrh nosa).

Rinoplastika predstavlja operaciju kojom se u estetskom smislu menja oblik nosa i koriguju nedostaci. Ovom operacijom može se korigovati nosni greben ( grba), dužina nosa, širina nosa i vrh nosa kao i profil. Ova operacijija se izvodi u opštoj anesteziji a nekada u analgosedaciji kod operacije vrha nosa npr, a operativnim pristupom se koriguju kosti i hrskavice bez vidljivog ožiljka na koži. Rinoplastika se može izvoditi samostalno ili zajedno sa septoplastikom kojom se rešavaju funkcionalni poblemi, tada se ova operacija naziva septorinoplastika. Ponovna operacija nosa se naziva sekundarna rinoplasitika.

Septorinoplastika je operacija kojom se rešavaju problemi otežanog disanja i hrakanja, korekcijom devijacije odnosno nosne pregrade. Devijacija nosa nastaje urodjeno ili stečeno isled povrede. Ova operacija se može izvesti samostalno ili zajeno sa rinoplastikom kada je zajedno sa funkcionalnim problemima rešavaju i estetski nedostaci u istom aktu. Devijacija nosa izaziva kod pacijenata tegobe u smislu otežanog disanja na nosa ili nemogućnosti disanja, zapušenost nosa, ponovljenje upale sinusa i glavobolje.

Oporavak od operacije nosa zahteva malo vremena jer se tamponi nose oko 7 dana.

  • Face lifting
  • Lifting vrata
  • Rinoplastika
  • Septoriniolasti