Botox

Tretman Botoxom danas predstavlja najčešću proceduru  u anti-agingu, tako se npr samo u USA godišnje uradi oko 5 miliona tretmana Botoxom.  Botulinum Toxin je sigurno sredstvo u rukama plastičnog hirurga koje se u estetske svrhe upotrebljava već više od 15 godina, a u medicinske svrhe kao medikament u oftalmologiji, urologiji, neurologiji i ginekologiji više od dvadest godina.

Botox u stvari predstavlja toksin bakterije Clostridium botulinum koja proizvodi 8 različitih toksina a u medicinske svrhe se koriste toksin A i toksin B koje proizvode nekoliko različitih kompanija a koji su prošli adekvatna klinička istraživanja  i regulativne procese te su odobreni za korišćenje u medicinske i estetske svrhe.  U našoj svakodnevnoj praksi koristimo isključivo registrovani preparat Botoxa koji poseduje sve potrebne registracije i dozvole za upotrebu u medicinskoj praksi.

U estetske svrhe Botox se koristi za prevenciju nastanka i produbljivanja mimičnih bora na licu kao i bora na vratu i šakama. Botox se takođe koristi u lečenju migrene i hiperhidroze ( prekomernog znojenja). Tretman Botoxom nije bolan, nisu potrebne posebne pripreme i odmah nakon tretmana se možemo vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, naneti kremu ili šminku. Efekat traje oko 6 meseci, a redovnom upotrebom se efekat može i produžiti. Tretman Botoxom se može kombinovati ili biti praćen i drugim procedurama kao što su dermalni fileri, PRP i lipofiling I mezoterapija . Botox se najčešće primenjuje kod bora između obrva, u korenu nosa, bora nastalih nabiranjem čela i mrštenja, potom kod bora oko očiju i u predelu donjeg kapka. Takođe, moguće je podići obrvu, ublažiti bore oko usana, na bradi i vratu.